>STILL


Dit zijn drie trotse makers van Social label >STILL
Bijan, Gerrit en Hendrie

De Verbinding BV, Groningen
Architect Haiko Meijer blijkt een mooie match te zijn met de fabriek De Verbinding BV. Samen gingen ze in gesprek over een nieuw Social label waarbij het thema geluid/stilte centraal staat. De makers van De Verbinding BV hebben inmiddels een prachtige prototype gemaakt van >STILL die tijdens de Dutch Design Week 2014 gepresenteerd wordt.

Hendrie heeft verschillende bouwopleidingen gevolgd en in de bouw gewerkt. Vooral het uitzoeken en puzzelen zoals het maken van prototype >STILL spreekt hem aan. Hoe kan je het verbeteren? Die vraag houdt hem bezig en daagt hem uit. Hendrie is doof geboren en heeft een opvallende tattoo die staat voor zijn identiteit ‘ik ben doof’. “Doof zijn, zorgt wel eens voor miscommunicatie bij de werkvoorbereidingen. Dat is soms wel eens onhandig en frustrerend. De collegialiteit en loyaliteit zijn echter weer zeer groot”.

Gerrit is al vanaf de start in 2007, werkzaam bij De Verbinding BV en werkt er nog steeds zichtbaar met veel plezier. Een echte allrounder die multi inzetbaar is. Hij houdt van die afwisseling. Hij werkt in de fabriek en soms ook op de bouw. Ook al zijn dat zijn soms wel hele lange dagen.

Bijan werkt sinds augustus 2014 als enige horende medewerker in de fabriek. Een timmerman uit Iran; een echte vakman met liefde voor hout. Met zijn vriendelijke en geduldige blik werkt hij prettig samen met zijn dove collega’s. Via gebarentaal, non verbale communicatie en wat hulp van de doventolk Martje die elke maandag aanwezig is, raakt hij snel gewend en voelt zich al helemaal thuis.

Ludwin heeft een opleiding in lassen en metaal. Aluminium is zijn specialiteit, net als kozijnen voormonteren en in elkaar zetten. De fabriek biedt verschillende mogelijkheden om met machines of om juist met je handen te werken. Ludwin is op latere leeftijd na een hersenvliesontsteking doof geworden. Hij herinnert zich het geluid van draaiende machines, timmeren en zagen nog.

Tomas is een van de jongere medewerkers bij De Verbinding BV en houdt van ‘precisiewerk’. De zorgvuldigheid van het meten en zagen voor goed passende kozijnen is een verantwoordelijkheid die hij pittig en tegelijkertijd heel uitdagend vindt. Als we over >STILL vertellen, beginnen zijn ogen te glunderen. Een eigen designproduct voor De Verbinding BV biedt ruimte aan nieuwe ideeën.

Aldan heeft vooral veel plezier in het maken en werken met zijn handen en houdt van de afwisseling in het werk. De ene keer gaat hij aan de slag met hout en dan weer met aluminium. En soms ook naar de bouw. Na de school voor doven, werd hij timmerman en werkte enkele jaren in een bedrijf met ‘horenden’. De communicatie verliep lastig. Hij vindt het dan ook fijn dat bij De Verbinding BV ook dove mensen werken waarmee hij in contact staat.

Harrie is net als Gerrit vanaf de start bij De Verbinding BV werkzaam. Hij is nu op zoek naar een nieuwe uitdaging in de richting van logistiek. Voor Harrie is goede begeleiding en een duidelijke structuur belangrijk in zijn werk.

Ude heeft een CI oftewel een cochleair implantaat. Dat is een apparaat dat dove mensen de mogelijkheid biedt weer iets te horen. Hij heeft het apparaat tijdens het werk niet altijd in want de batterij loopt te snel leeg! Op zijn werk is hij druk. Alhoewel hij allround is, werkt ook Ude het liefst met zijn handen. Timmerman is zijn beroep. Dan zit hij bij De Verbinding BV wel goed. Zeker nu met een nieuw product als  >STILL ook meer maatwerk aangetrokken kan worden.

social label