>KLUIS

Maakproces

Weener XL, werk- ontwikkelbedrijf gemeente ‘s-Hertogenbosch, zet zich in om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt naar werk toe te leiden. Op hun eigen locatie bieden zij vooral dienstverlenende werkzaamheden. De werkplaats was niet meer in gebruik. Om het maken weer terug te brengen, blaast Social label met productlijn >KLUIS de voormalige werkplaats nieuw leven in.

Het product is ontworpen door ontwerpduo Kranen/Gille. Op basis van de werkzaamheden assembleren, schroeven en boren bedachten Jos Kranen en Johannes Gille een opbergdoos van handgeborsteld aluminium om waardevolle zaken in op te bergen. De mensen leren het ambacht van ‘zetten’ van een werkbegeleider samen met een herintreder als leermeester. Mooi handwerk en tastbare designproducten die in eigen tempo, op de eigen zetbank in de werkplaats vervaardigd worden.

GabrielIk kom uit Slowakije en ben vier jaar dakloos geweest. Ik heb zelf Nederlands geleerd door op stations naar mensen te luisteren. In 2004 kwam ik in Den Bosch terecht en werd in zwaar psychotische toestand opgenomen bij Reinier van Arkel. Bij WeenerXL werk ik al een aantal jaar in textiel en in de kantine maar ik kan het tempo niet aan. Ik wil heel graag werken, hou van variatie en ben ambitieus. Dankzij Social label >KLUIS pik ik nieuwe dingen op. Ad, mijn begeleider, en Neftely, mijn maatje met wie ik samen aan de kluisjes werk, leren me nieuwe vaardigheden. Het gaat nu gelukkig heel goed met me. Ik hoop in de toekomst zorg & welzijn te gaan studeren, 1 dag in de week om vanuit mijn ervaring met psychische problemen iets voor anderen te kunnen betekenen. Binnenkort start hij alvast met een EHBO cursus via Weener XL.

NeftelyIk ben doof geboren en werk al geruime tijd bij WeenerXL. Ik werk het liefst met mijn handen en houd ervan om zelf mooie dingen te maken. Gabriel en ik hebben een hele goede band. Een super duo zoals Ad, onze begeleider, zegt. Hij heeft ons gekoppeld om aan Social label >KLUIS te werken. Gabriel ondersteunt me in de communicatie met de horende wereld waardoor ik nu meer contact heb met andere mensen. En ik leer Gabriel alles over gereedschap en assembleren. De atmosfeer rond Social label en de plek spreken me erg aan. Tijdens Dutch Design Week gaven we een workshop samen met de ontwerpers en verkochten kluisjes aan publiek. Het gaat heel goed met me. Ik ben onlangs verloofd. Mijn droom is dat we heel veel kluisjes gaan verkopen. Want dan hebben Gabriel en ik volop werk voor ons eigen productlijn.

Jules  Ik sorteer nu textiel, maar ben wel toe aan wat anders. Ik wil iets nieuws leren en met mijn handen iets maken.  Ik ben een pietje precies, nieuwsgierig en heb een engelen geduld. In mijn vrijetijd werk ik aan een maquette van karton van het oude station van architect Cuypers. Het uitpluizen en in elkaar zetten vind ik fijn om te doen.”

Karel  “Ik hou van fijn en secuur werk. Het assembleren van deze aluminium dozen met houten onderdelen vraagt de nodige precisie”.

LeoIk ben een vakman, handig met m’n handen. Met name houtbewerking is m’n vak. Het zetten van alumiumplaten is weer een nieuwe uitdaging. Je bent nooit te oud om te leren. Ik heb d’r zin in!”

HenkAssemblage is mijn ding. Ik ben vrij handig en sta open om iets te leren. Ik zet door ondanks mijn immuun ziekte”.

EugeneMijn achtergrond is LTS constructiebankwerker. Ik heb gewerkt op verschillende montage-afdelingen bij verschillende producten”.

Lucien “Vroeger heb ik gewerkt op de hout- en montage afdeling. Dus ik weet hoe het moet. Door reuma ben ik afgekeurd maar ik wil graag werken, niet zeuren. In mijn eigen tempo kan ik nu nog steeds mooie dingen maken”.

social label