>KOM

Foto’s van Rene van der Huls

Dit zijn de trotse makers van Social label >KOM, verhalend servies
v.l.n.r.: Marina, Jolanda, Sylvia (Demarrage)
v.l.n.r.: Tom, Lydia, Lenie, Inge, Jaap, Jeroen (Cello)

Maakproces
De makers van Cello, zorgaanbieder voor mensen met een beperking, en Demarrage (Reinier van Arkel), mensen met psychische aandoeningen werken gezamenlijk aan het verhalend servies. Elk bord, elk kopje vertelt zijn eigen levensverhaal. Door het produceren van een eigen servieslijn worden de mensen van Cello en Demarrage verbonden en op een andere manier aangesproken op hun creatieve vaardigheden.

Ans (Reinier van Arkel) “Het wekelijks werken een het servies heb ik echt nodig anders val ik terug. Ik ben er altijd. Ik ben er echt heel blij mee om 3x in de week iets moois te kunnen maken. Dat was voorheen wel anders. Ik heb mijn man en zoon dag en nacht verzorgd tijdens hun ziekte en na hun overlijden viel ik in een gat. Mijn wereldje was heel klein en ik was alleen bezig met ziekenhuis in- en uitgaan. Op het moment dat ik aan de slag kon met dagbesteding bij Reinier van Arkel ben ik met Social label begonnen. Social label geeft me weer betekenis, ik ontmoet veel positieve mensen. Ik voel me bijzonder dat ik dit mag doen, zowel het werken aan het servies als alle activiteiten erom heen. Mijn broer noemt me zijn beroemde zus sinds ik verschillende interviews deed tijdens Dutch Design Week in Eindhoven en zelfs Milaan. Nooit gedacht dat ik mijn onzekerheid zou overwinnen en zelfs op het podium durf te staan. Ik pak nu steeds meer zelf dingen op.”

Inge (Cello) Blauw is haar lievelingskleur. Inge heeft bij Cello haar eigen stijl kunnen ontwikkelen. Ze vindt de samenwerking met Demarrage fijn, ‘iedereen is aardig voor elkaar en helpt elkaar waar mogelijk’.

Jaap (Cello) Een echte kunstenaar met een heel eigen handschrift. Hij won eerder een prijs bij een kunstwedstrijd van ‘Special arts’. Binnen Cello krijgt hij de ruimte om zijn creatief talent verder te ontwikkelen. Dat maakt hem blij.

Jolinda (Reinier van Arkel) ‘Er huilt een klein meisje in mij, ze moet weggaan in mijn dromen, maar ze luistert niet… Doordat je nu de plakplaatjes gebaseerd op mijn levensverhaal continu in je handen hebt, word je steeds weer geconfronteerd met je eigen verhaal. Daardoor kun je er uiteindelijk beter mee omgaan. Op deze manier ben ik van mijn negatieve levensverhaal toch iets positief gaan maken. Dat had ik nooit kunnen denken.’

Sylvia (Reinier van Arkel) ‘Alles mislukte wat ik deed, bij dit project van Social label hoop ik dat het nu eens goed gaat. Dankzij deze fotosessie word ik eindelijk eens beroemd in plaats van berucht. Straks wil ik graag een handtekening van mezelf op het servies zetten.’

Marina (Reinier van Arkel) ‘Ik vind het een verademing om iets voor anderen te maken en niet alleen voor mezelf bezig te zijn. Mensen zijn ineens geinteresseerd in wat ik maak. Je wordt gezien. Daar ben ik blij mee.’

Lenie (Cello) Lenie heeft haar eigen huisje en komt altijd op de fiets. Ook Lenie geniet er zichtbaar van een beetje beroemd te worden. Lenie plakt het liefst bloemen en vlinders, ze zit in een goede flow. Dat is wel eens anders geweest. Cello biedt Lenie een veilige thuishaven met een duidelijke structuur.

Jeroen (Cello) ‘In het weekend ga ik mijn met broer en zus graag naar de bioscoop. Ik ben dol op James Bond, Jean-Claude van Damme, Richie Stegal. Sterke mannen met veel spieren, bodybuilders. Dan drinken we een biertje samen.’

Lydia (Cello) Lydia doet het liefst alles zelf. ‘Eigenlijk ben ik een zelf-pakket’. Geen wonder dat Cello ook een eigen zelf-lijn heeft opgezet. Mooi om te zien hoe de makers ook weer begeleiders en ontwerpers inspireren.

Tom (Cello) Tom is blij met iedereen en trots dat hij mee kan doen aan het verhalend servies.
‘Super wauw’!

social label