>VEEG

Nick, Rhody,Thierry, Elele,  Jan, Luc en Miranda

Buurtbeheerbedrijf Cambio, Deventer
Samen de mouwen opstropen voor schone en betrokken buurten in Deventer. Dat is typisch Cambio. Social label vroeg ontwerper Dick van Hoff die bekend staat om zijn eerlijke en functionele ontwerpen en het liefst bezig is in de werkplaats. Van Hoff is een veelzijdig productontwerper met een sterk gevoel voor materiaal en vorm. De ‘mouwen opstroop’ mentaliteit inspireerde Dick voor Social label>VEEG. Oude fietsframes uit de fietswerkplaats van Cambio worden opnieuw hergebruikt voor een zelfgemaakt schoonmaak-item: de bezem. Zichtbaar vervaardigd met liefde voor het vakmanschap en duurzame gedachten.

Joost, 26 jaar, fietsenmaker ‘Ik ben nu anderhalf jaar weg bij Cambio, waar ik bezems laste voor Social Label >VEEG. Die maakten we uit frames van oude fietsen. Ik werk nu vijf dagen in de week als fietsenmaker, ik ben de regelaar op de werkplaats. Op maandag ga ik naar school. Bij Cambio werkte een bepaald slag mensen, nu zit ik in de grote-mensenwereld. Hier kan ik niet zomaar drie dagen wegblijven, bij Cambio kon dat wel. Dat gebeurde soms als ik ruzie maakte en dan met mijn kop tegen de muur liep. Van Social label heb ik niet alleen geleerd om te lassen, maar ook om preciezer te werken en targets te halen. We maakten mooie nieuwe producten en daar was ik trots op. Ik leerde daardoor meer verantwoordelijkheid te nemen. Dat alles komt van pas in mijn huidige werk, hoewel ik lassen nog maar zelden doe.’

Rhody en Nick zijn leerlingen van praktijkonderwijs Arkelstein. Rhody is geïnteresseerd in installatietechniek en Nick wil lasser worden. Het lassen van de bezemsteel is onderdeel van de metaal praktijk techniek les. Zo kunnen Rhody en Nick het vakmanschap van het lassen verder onder de knie krijgen. Het maken, reclyclen en ontwikkelen van talenten komen samen in de samenwerking tussen de fietswerkplaats Cambio en praktijkonderwijs Arkelstein.

Thierry maakte samen met ontwerper Dick van Hoff in zijn werkplaats de eerste prototypen van >VEEG. Hij wil zich verder bekwamen in het fijne laswerk en het vakmanschap overdragen aan de scholieren. Naast Cambio is Thierry ook vrijwilliger bij een poppodium in Deventer. Zijn ideaal is om als zelfstandig lasser zijn eigen inkomen te verdienen. Via Social label >VEEG kan hij zijn vakmanschap laten zien.

Jan haalt verkeerd gestalde fietsen, fietswrakken op onder meer bij het station van Deventer. De fietswerkplaats van Cambio staat er vol mee. Naast de fiets is de bezem het nieuwste item voor Cambio. Dus nu brengt Jan  voortaan ook de bezems naar de ‘coater’ voor een glanzende knalrode poedercoating.

Elele een rustige jongen die met zijn droge humor de mensen aan het lachen maakt. Hij houdt de werkplaats van Cambio op orde, poetst de fietsen en sorteert de verschillende fietsframes.

Miranda is het stralende visitekaartje van Cambio, ze neemt de telefoon op, ontvangt gasten en verzorgt de administratie. Ze voelt zich als een vis in het water. Cambio is voor haar een veilige thuishaven waar ze zichzelf kan zijn en weer tot bloei is gekomen.

 

 

 

social label