Design for the Real World

Design Museum Den Bosch

Welkom op de Derde Verdieping bij de tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’. Hier vind je meer verdieping bij de thema’s van de tentoonstelling.

Papanek’s beroemde boek ‘Design for the Real World’ begint met het statement ‘Er zijn beroepen die schadelijker zijn dan dat van designer, maar echt veel zijn dat er niet.’ Op dit digitale platform onderzoeken we die uitspraak.

Hoe kan vormgeving bijdragen aan een betere wereld? Wat is de rol van de ontwerper waar het gaat om duurzaamheid, inclusie en democratie? Hoe gaan hedendaagse designers om met hun verantwoordelijkheid richting ondervertegenwoordigde groepen en onze toekomstige generaties?

 

 

De tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ gaat over de ideeën en het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998). Zijn beroemde boek ‘Design for the Real World: Human Ecology en Social Change’ (1971) staat voor een radicale visie op ontwerpen waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie.

Maar hoe staan we er een halve eeuw later voor? Zijn hedendaagse ontwerpers nog steeds (of weer opnieuw) bezig met deze thema’s? In deze serie filmpjes reageren ontwerpers op citaten van Victor Papanek, om erachter te komen of zijn ideeën nog steeds relevant zijn.

In de tweede aflevering ontmoet je Petra en Simone, het duo achter Social Label.  Met Social Label werken ze via design met betekenis aan een nieuwe kijk op arbeid, meedoen en samenleven. Samen met topontwerpers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt creëren ze bijzondere producten. Hoe verhouden zij zich tot de denkbeelden van Victor Papanek?

 

Kijk hier naar de antwoorden van Petra en Simone

 

social label