Dutch Design Awards

Social label >VEEG genomineerd voor DDA
De Dutch Design Awards selectiecommissie heeft de shortlist van genomineerden bekend gemaakt. En de bezem van ontwerper Dick van Hoff en werkplaats Cambio in Deventer is genomineerd in de categorie Services & Systems. Dutch Design Awards (DDA) is een van de belangrijkste prijzen in het design vakgebied en toont en beloont jaarlijks het beste van Nederlandse vormgeving.

Petra Janssen en Simone Kramer van Social label ontwerpen arbeid op maat voor mensen die wat tegenwind ervaren. Met als sleutel een productontwerp van een Nederlandse ontwerper, leren zij een ambacht zoals het leren lassen van de bezem. Voor het project >VEEG werkte Dick van Hoff samen met buurtbeheerbedrijf Cambio. Oude fietsframes worden opnieuw hergebruikt voor een collectie van ambachtelijk gemaakte bezems.

Commissiestatement
De commissie over Social label: “Een goed voorbeeld van een ‘product service system’ waarbij op een slimme manier verschillende elementen bijeen zijn gebracht. Design richt zich hier op veel meer dan alleen de bezem. De relatie tussen de betrokken partijen is hier ontworpen, evenals het productieproces. Het systeem dat hier is opgezet is bijzonder, omdat het er in slaagt de kracht van (sociaal achtergestelde) mensen te ontdekken en in te zetten. Prettig is ook dat het een concreet, mooi en bruikbaar product oplevert. Wat in 2014 als prototype werd ontwikkeld, is in productie genomen en te koop in winkels”.

Nieuwe inzichten
Op 29 oktober gedurende de Dutch Design Week kiest een internationale jury de winnaar van de 6 categorieën: Fashion, Product, Habitat, Design Research, Communication en Service & Systems. Bij Service & Systems zorgt de vormgeving voor meerwaarde. Deze projecten hebben als doel om de burger of de consument nieuwe inzichten te verschaffen, bewust te maken, te begeleiden of te informeren. Er is hierbij sprake van een tastbaar resultaat.

Bekijk de nominatie op de website van de Dutch Design Awards via deze link.

social label