Design Wanted schrijft over Social label

Duurzaam ontwerp volgens Design Wanted:

“We horen veel over duurzaam ontwerpen, soms te veel en vaak niet terecht. In dit artikel laten we je echt duurzame ontwerpprojecten zien, die rekening houden met de gebruikte materialen, productieprocessen en hun bijdrage aan een echte circulaire economie, die in staat is om de impact op het milieu te verminderen.

read here the article in english 

Ontwerpen van kansen, gelijkheid en waardigheid: het Social Label Project

“Social label, opgericht in 2011, werd in de eerste plaats geboren als een “werkconcept”, een economisch model dat capaciteiten van diverse mensen waardeert en niemand aan de kant laat staan. 

De term “inclusie” is tegenwoordig een modewoord geworden. Een concept dat vaak wordt aangehaald in de huidige maatschappij, maar dat steeds verder af komt te staan van de praktijk. Een streven, een ideaal, een leidend principe, of gewoon een slogan? Het Nederlandse project Social Label heeft dit woord eigen gemaakt in hun missie en ook omgezet in concrete actie.

Opgericht door Petra Janssen (Studio Boot) en Simone Kramer (C-mone) in 2011, is Social Label een Nederlands initiatief geboren uit een gevoel van urgentie: de noodzaak om een economisch systeem op te bouwen waarin niemand achterblijft. Een ambitieus doel, gebaseerd op tastbare resultaten, echte prestaties en praktische samenwerkingen.

Vanuit deze visie ontwikkelde het idee zich tot een veelzijdig project, een nieuw werkconcept, een designmerk en een actieve gemeenschap. Janssen en Kramer begonnen samen te werken met de zorg-, onderwijs- en re-integratiesector en startten praktische samenwerkingsverbanden die de kloof blijven overbruggen tussen de wereld van werk en kansen en degenen die worstelen om er toegang toe te krijgen.

De sociale labelshop

De ontwikkeling van individueel potentieel en het creëren van waarde zou centraal moeten staan in elk overheidsbeleid. Social Label gelooft dat kunst, cultuur en design hier een zinvolle bijdrage aan kunnen leveren. Haar productlijnen zijn de tastbare uitdrukking van dit engagement en bieden een reële bijdrage aan het vergroten van de werkgelegenheid en het vieren van de menselijke waarde.

Op het online platform is het mogelijk om het allereerste Social Label product te ontdekken en te kopen: HOUT, een collectie houten meubels ontworpen door Piet Hein Eek in samenwerking met de makers uit de Houtwerkplaats. Deze werkplaats was onderdeel van de 2011 editie van het Huttenfestival De Vlek – een experimenteel werkdorp gebouwd door ontwerpers, architecten en kunstenaars in samenwerking met lokale organisaties.

Door een beroep te doen op ontwerpers, bedrijven en overheidsorganisaties zijn in de Social Label winkel vandaag de dag meer dan 50 sociaal duurzame designproducten te vinden. Elke productlijn wordt gemaakt in Nederlandse ateliers en werkplaatsen die erbij zijn aangesloten en bevordert een sterke band tussen gerenommeerde ontwerpers en welzijnswerkers.

Deze waardevolle samenwerkingen bieden ontwerpers de kans om hun portfolio uit te breiden door middel van een uniek partnerschap dat geworteld is in menselijke waardigheid, slow design, duurzaamheid en zorg. Voor de lokale makers is het een kans om hun talent in de praktijk te brengen en terug te geven aan de maatschappij door middel van betekenisvolle, mooie objecten. Het werk van Social Label wordt geleid door de overtuiging dat het maken van objecten met zowel functionele als esthetische waarde essentieel is, niet alleen voor de samenleving als geheel, maar vooral voor degenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit noemen ze socio-economie.

 

Social Label Hoofdkwartier

Naast het online platform is hun hoofdkantoor, het Werkwarenhuis, een plek waar idealen aanleiding geven tot sociale bewegingen en vorm krijgen in concrete projecten. Deze unieke ruimte in Den Bosch is een plek waar lokale makers, ontwerpers en het publiek elkaar vinden: ambachtslieden worden aangemoedigd om hun creativiteit en vaardigheden te uiten, ontwerpers gaan nieuwe uitdagingen aan en bezoekers worden uitgenodigd om te ontdekken en geïnspireerd te raken.

De conceptstore is omgebouwd van voormalige graansilo’s en watertorens en is een centraal kenmerk van het hoofdkantoor. Hier kunnen bezoekers sociaal duurzame producten kopen, waarmee ze de missie direct steunen en bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling van het project.

Het Werkwarenhuis is ook een plek waar mensen de Social Label productlijnen echt kunnen ervaren. Het gebouw huisvest het Van Aken restaurant, dat volledig is ingericht met Social Label projecten, waaronder servies ontworpen door Edwin Vollebergh, zitmeubilair van Piet Hein Eek, kussens van kunstenaar Marc Mulders, en nog veel meer.

Het hoofdkantoor dient vervolgens als ruimte voor sociale re-integratie, waarbij mensen de kans krijgen om werkervaring op te doen als gastheer of gastvrouw, zowel in de conceptstore als in het Van Aken café en restaurant binnen. Wederom een tastbare bijdrage aan de missie.

Van Nederland naar Milaan Design Week 2025

De meest recente Milan Design Week bood een belangrijk podium voor nieuwe en urgente gesprekken.

“The Pink Cloud – Coffee, Cookies & Debate by Social Label”, gehouden in het Isola Design District, was het initiatief gepresenteerd door Social Label. Met een installatie van Studio Boot creëerde het evenement een platform om na te denken over de groeiende kloof in onze samenleving en de noodzaak om samenwerking tussen bedrijven, overheden en ontwerpers te bevorderen. Het initiatief nodigde bezoekers uit om innovatieve oplossingen te verkennen en zich te laten inspireren door bestaande succesverhalen, die lieten zien hoe betekenisvol design echt sociale verandering kan stimuleren.

uit artikel Design Wanted

 

social label