Move atelier: Dansen door andere ogen
MOVE ATELIER SOCIAL LABEL PRESENTEERT
‘DANSEN DOOR ANDERE OGEN’
Zondag 10 maart 2024 was danspilot #4 van Move atelier Social label in het Werkwarenhuis aan de Bossche Tramkade. Zowel de voorstelling als de workshop die daarop volgde, zijn goed ontvangen door het publiek dat bestond uit mensen met en zonder een visuele beperking.
“Dansen Door Andere Ogen” bestaat uit een dansvoorstelling, een workshop en een nagesprek, uitgevoerd door Marcel van Beijnen als visueel beperkte danser en Franziska Angel als ziende danser. Samen gaan zij het onderzoek aan hoe zij verschillende zintuigen, uitgezonderd het oog, kunnen aanspreken in een dansduet. Hoe kunnen wij elkaar ontmoeten zonder elkaar voor het eerst met de ogen te zien en hoe kunnen we een eigen taal ontwikkelen om door onze lichamen te communiceren? Het publiek wordt meegenomen om de voorstelling op een eigen manier te ervaren door te voelen, te luisteren. Er is ruimte om ook zelf aan de slag te gaan. De dansers worden begeleid door live muziek van Emmanuel Coutris die met zijn visuele beperking zich auditief heeft ontwikkeld in de verbinding van sounds en emoties.
Hieronder vind je zowel meer info over de artiesten
als een beeldverslag van de voorstelling en workshop
Zie ook film van Mohammad Abou Chair op YouTube
Choreograaf en danser: Franziska Angel
Franziska Angel is maker, danser en docent en onlangs afgestudeerd aan Fontys Academy of the Arts. Aan een oog is zij ziend en aan het andere oog slechtziend. Tijdens haar studie verdiepte ze zich in de thematiek van visueel beperkte mensen in dans en ontdekte dat daar nog weinig aandacht voor is. Als vooronderzoek voor dit project heeft ze samen met een blinde persoon, zonder danservaring, een duet opgevoerd in Tilburg. Zij onderzocht hoe twee dansers zonder zicht de connectie en beweging in dans kunnen aangaan. Na dit geslaagde eerste onderzoek vanuit haar stduei gaat Franziska nu de volgende fase in in samenwerking met Move Atelier van Social label. Nu ligt de focus niet alleen op de samenwerking van een ziende en een blinde danser, maar ook hoe de dansvoorstelling zonder te zien, kan worden ervaren. Als maker en danser van het project werkt zij samen met een blinde muzikant en een blinde danser.
Danser: Marcel van Beijnen
Marcel van Beijnen is amateurdanser en vanwege zijn oogziekte “Pigmentosa” (ofwel RP) met een zicht van minder dan 1% bijna helemaal blind. Het is een erfelijke netvliesaandoening. Marcel ziet licht en donker en bij goed contrast kan hij ook nog dingen waarnemen, maar de focus is minder dan een seconde. Soms ziet hij iets, en een seconde later kan hij het niet meer zien. Om het dan weer te ontdekken, kost veel energie. Marcel houdt van mensen in zijn omgeving. Hij vindt eerlijkheid en oprechtheid belangrijk. Perfectionisme en ongeduldig zijn, zitten in zijn aard. Als dansperformer is Marcel authentiek. Omdat hij niet in staat is dans te kopiëren van andere dansers geeft hij altijd zijn eigen interpretatie aan een uitvoering. Vanuit dat wat hij voelt, hoort en wat dat wat hem ingegeven wordt vanuit zijn binnenste, creëert hij zijn eigen verhalen. In het verleden heeft hij al met verschillende projecten meegedaan, o.a. met choreografen Allessandro Sciarroni, Eric Minh Cuong Castaing en Vicky Angelidou.
Muzikant: Emmanuel Coutris
Emmanuel Coutris (Unamusik) is in Vietnam geboren, woont in Parijs en is sinds zijn vijfde levensjaar blind. De wereld van blindheid heeft hem de mogelijkheid gegeven zijn auditief vermogen te scholen en te verbeteren. Sindsdien heeft hij de link gelegd tussen sounds en emoties. Vanuit eigen onderzoek afgelopen 10 jaar weet hij door middel van verschillende instrumenten interactie te creëren tussen muziek en andere kunstvormen. Tegenwoordig onderzoekt hij verschillende manieren om te improviseren. Emmanuel raakt vooral geïnspireerd door filmmuziek. Zijn eerste instrumenten waren de piano en viool die hij jarenlang heeft gespeeld. Sinds 2012 is hij ook meer onbekende instrumenten gaan spelen zoals harp, handpan en nog veel meer bijzondere instrumenten om een theatrale sfeer te creëren. De laatste vijf jaren heeft Emmanuel ook veel muzikale performances gespeeld op basis van improvisatie.
Ateliermeester Social label en danscoach: Kelly Vanneste
Kelly Vanneste is ateliermeester bij move atelier Social label in Den Bosch. Naast haar eigen dansgezelschap, Alienated performance art, is zij als choreograaf en danser betrokken bij diverse dansprojecten. Vaak werkt zij interdisciplinair. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan met mensen met het syndroom van down en heeft als danser meegewerkt in het project L.O.V.E van Vicky Angelidou samen met een groep blinde mensen. Naast haar haar werk vanuit Alientated en in diverse dansprojecten is zij betrokken als programmeur dans bij het Werkwarenhuis.
Videograaf: Mohammad Abu Chair
Videograaf Mohammad Abu Chair heeft in 2023 zijn Master aan St Joost Academie in ’s-Hertogenbosch afgerond. Door zijn verleden als vluchteling neemt hij het pure van het menszijn mee in zijn werk. Gedreven om goeds te doen, wil hij de kijker meenemen naar een ervaring waarin diegene aan het denken wordt gezet over thema’s zoals identiteit, herkomst en existentie. Hij weet de kunst op een unieke manier weer te geven en heeft altijd een bijzonder oog voor menselijkheid.