Move atelier

Danspilot ‘Zullen we samen’ is  opgestart in het Social label Lab samen met dansmakers Jana en Kelly (Alientated performance art) en Sanne, maker bij ASVZ. Dit is vastgelegd op film die tijdens Dutch Design Week 2021 te zien is. Een dansvoorstelling over het kunnen steunen en leunen op elkaar. Iedereen kan leren, met en van elkaar. Sanne en Jana laten aan de buitenwereld zien dat een beperking hebben geen beperking hoeft te zijn. Samen delen ze het podium, in een sfeer van concentratie en menselijkheid. Op 27 september ging ‘Zullen we samen’ in première bij Werkwarenhuis/Social label Lab.

Klik hier voor de film danspilot ‘Zullen we samen’

Move-atelier
Inclusiviteit is een werkhouding waarbij het erom gaat dat je elk individu en elk verhaal serieus neemt en dat dat een impact geeft in het artistieke proces en in het gevoel daarna. Iets leren waar je applaus voor krijgt en later trots op kan zijn. Dat vraagt om open te staan voor nieuwe inzichten. Inclusief werken vereist improvisatievermogen maar ook het kennen van grenzen. Dans als bewegingstaal is een extra manier om te communiceren en jezelf uit te drukken. Move-atelier van Social label werkt samen met choreografen en dansers die de communicatieve skills hebben om vanuit hun persoonlijk benadering te kijken naar de capaciteiten en kwaliteiten van het individu. Elkaar inspireren, ontroeren, verrijken. Vertrouwen geven aan de manier waarop de deelnemer zich graag wil uitdrukken met haar/zijn lichaam. Dansen in je eigen ritme. Via Move-atelier van Social label stimuleren we kennismaking met (dans)kunst voor nieuwe kansen en mogelijkheden van mensen waarvoor dit eerder niet mogelijk was.


Over de dansers

Jana Slegers studeert danseducatie op de dansacademie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Al vanaf haar 16e jaar gaat Jana als vrijwilliger mee op vakantie met mensen met een  beperking. Aanvankelijk vond ze het onwennig en vroeg zich af hoe te communiceren. Die onzekerheid viel vrijwel direct weg. Het meegaan op reis ervaart ze als heel leerzaam, vooral om te zien hoe mensen in het leven staan. Leven vanuit mogelijkheden waarbij het niet perfect hoeft te zijn. Nu ze 22 jaar is en komend schooljaar afstudeert, is ze ervan overtuigd dat ze haar twee passies: dansen en omgaan met mensen met een beperking wil combineren. Ze wil via de taal van de dans laten zien dat een beperking geen beperking hoeft te zijn maar juist een extra expressiemiddel om je te laten zien. Het duet met Sanne is daar een voorbeeld van. Het kostte tijd om elkaar te leren kennen en met elkaar te leren communiceren. Het vertrouwen en daarmee het contact groeide bij elke ontmoeting en dat uit zich in aanraking en samenspel in de dans.

Sanne Hendrickx, nu 30 jaar, volgde onderwijs op de vrije school in Eindhoven. Na haar stage ging ze aan de slag bij de handweverij van ASVZ in Tilburg. Hier maakt ze onder meer de manchettes Social label >SKIN van elastisch textiel, een project van Social label met TextielLab en studio RENS. Sanne heeft haar eigen appartement samen met andere bewoners met een verstandelijke beperking binnen woonvoorziening De Zevenhoek. Ze is dol op muziek en haar vriend Mark. Al jaren volgt ze wekelijks ballroom dansles. Door corona ligt dit nu helaas stil. Ze heeft niet altijd de woorden, dansen is voor haar een expressie om zich te uiten. Met Jana met wie ze een goede klik heeft, leert ze dans op een nieuwe manier kennen. Ze durft zich te laten zien en zet met het dansduet Zullen we samen nieuwe stappen in het leven.

Dit project is als een cadeau. Voor Sanne is dans een goede vorm om zich te uiten en gezien te worden. Dankzij de liefdevolle aanpak van Jana met veel geduld opent zich een nieuwe wereld voor haar. Deze nieuwe ervaring zou ik meer mensen gunnen,
Jet Hendrickx, moeder van Sanne.

social label