Ontwerpen van arbeid

Nieuw Social label productlijn> LICHT
ism ontwerper Kiki van Eijk en werkplaatsen RIBW Brabant, waar mensen met een psychiatrische achtergrond werken

De vraag van Social label na gesprekken met begeleiders en makers van RIBW Brabant was om een product te ontwerpen waar bewuster met tijd wordt omgegaan. Aandacht voor tijd en verschillende werksoorten zodat iedereen een bijdrage kan leveren en diverse mensen betrokken zijn  in een gezamenlijke productlijn. Via een gezamenlijke productlijn willen we de vooroordelen rondom psychiatrie verminderen en de bestaande hout- en textielwerkplaatsen meer met elkaar verbinden. Social label ontwikkelde i.s.m. de begeleiders een nieuwe ‘werkstraat’. Kiki van Eijk ontwierp een hanglamp en kandelaar van restanten leer met fijn handwerk van gekleurde draden en een specifieke knooptechniek. De makers presenteren hun productlijn >LICHT tijdens Dutch Design Week 2016 Eindhoven.

Pauline, maker bij RIBW Brabant, Tilburg: “Ik vind het heel bijzonder om vanaf het begin betrokken te zijn en stap voor stap het maakproces tot een design-product mee te maken. Iedereen draagt iets bij in het maken van het product.”

Ontwerpen van arbeid
Ontwerpers/design thinkers Petra Janssen en Simone Kramer van Social label ontwerpen arbeid op maat voor lokale bedrijven aan mensen met een sociale economische achterstand door middel van design. Met als sleutel een productontwerp van een Nederlandse ontwerper, leren zij een ambacht en krijgen betekenisvol werk. Door hun kwaliteiten te benutten en een aansprekende omgeving te creëren, ontstaan nieuwe kansen. Social label werkt aan een inclusieve wereld waarin iedereen naar vermogen meedoet, betekenisvol werken en leven centraal staan.

Op naar een sociale maak-economie die de samenleving verbetert en niemand aan de kant laat staan.

nieuws-14-163

Ontwerper Kiki geeft uitleg aan Pauline

social label