Publiekscollege terugblik

_T6A9763

Solidariteit

25 juni 2015 stond in het teken van debat in het Werkwarenhuis. Midden in de roze ruimte was speciaal voor het eerste publiekscollege de arena opgebouwd.

Zo’n 50 geïnteresseerde luisteraars hingen aan de lippen van professor Arie de Ruijter die bevlogen vertelde over ‘solidariteit als basisuitgangspunt voor inclusiviteit’.

Het bestaan van mensen niet erkennen, is het ergste dat je hen aan kunt doen. Mensen die uitgesloten worden, hebben niets te verliezen want ze bestaan niet. Dat kan gevaarlijk zijn. Daarom zijn we veroordeeld tot inclusief denken.

Hoe moeten we het probleem benaderen? Vanuit welk perspectief? Maar wat als het probleem niet eenduidig is, als het onbegrensd is? De paradox van nu is: ‘hoe meer we weten, hoe beter we weten dat we het niet weten’.

We moeten leren leven met die onzekerheid. En we moeten leren omgaan met vreemden. Ze maken deel uit van de wereld. Wat is nou riskanter, de ander ontkennen en uitsluiten? Of inclusief (leren) denken? Dat laatste betekent niets anders dan dat je de ander erkent. Het is de enige manier om in de huidige wereld met elkaar om te gaan. Omdat we van elkaar afhankelijk zijn.

Het publiek heeft ademloos geluisterd naar het college over Solidariteit.
Wat u vertelt is niet nieuw maar nu begrijp ik het. Dank daarvoor’. 

Met de publiekscolleges van Social label die we twee keer per jaar organiseren i.s.m. professor Arie de Ruijter (verbonden aan Universitei van Tilburg, Utrecht en directeur NCDO Amsterdam) dragen we bij aan de dialoog. Communicatie als basis van de samenleving.

 

_T6A9769

 

social label