Social Label >LICHT ism Kiki van Eijk

Maakproces 

De vraag van Social label na gesprekken met begeleiders en makers van RIBW Brabant was om een product te ontwerpen waar bewuster met tijd wordt omgegaan. Aandacht voor tijd en verschillende werksoorten zodat iedereen een bijdrage kan leveren en diverse mensen betrokken zijn in een gezamenlijke productlijn. RIBW Brabant wil via een gezamenlijke productlijn de vooroordelen rondom psychiatrie verminderen en de bestaande hout- en textiel/leerwerkplaatsen meer met elkaar verbinden. I.s.m. de begeleiders is een nieuwe ‘werkstraat’ ontwikkeld en presenteren de makers hun productlijn >LICHT tijdens Dutch Design Week 2016 Eindhoven.

Product: hanglamp en kandelaar 

Kiki van Eijk ontwierp voor Social label >LICHT een hanglamp en kandelaar van restanten van leer met fijn handwerk van gekleurde draden en een specifieke knooptechniek. De begeleiders van RIBW Brabant hebben samen met de makers het werkproces zo optimaal mogelijk ingericht; van wasrekjes om te leren knopen tot slimme mallen voor rechte stukken leer. Door kleine stapjes te nemen, komen mensen verder in de ‘werkstraat’. Zo stimuleren begeleiders arbeidsvaardigheden en kunnen de makers aan een echt designproduct werken.

Ontwerper Kiki van Eijk

‘Ik heb wel vaker iets door sociale werkplaatsen laten uitvoeren. Maar nu staat het ontwerp ten dienste van de mensen en werken we samen aan een productlijn. Het gaat erom iets te bedenken voor een groep mensen zodat zij vanuit een ander niveau mee kunnen doen. Door tijd te nemen komen er oplossingen. Dan zie je dat iedereen betrokken, blij en trots is.’

groep-kiki

kandelaar

social label